Pamukkale Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Hakkında

 Merhaba, ben Hasan Geçitli. Pamukkale Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri 4. Sınıf öğrencisiyim. Pamukkale Üniversitesini iyi tanıyan biri olarak bu sayfa da bildiklerimi anlatmaya çalışacağım. Diğer sorularınız için bana ulaşabilirsiniz. Mail: hasangecitli43@gmail.com İnstagram: hasangecitli.

En aşağıdan bulunan kısıma da sorularınızı yazarsanız cevaplayabilirim.

1. Kampüs Hayatı


Pamukkale Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri programı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi içerisinde olup 2015 yılında öğretim hayatına başlamış bir bölümdür.

Büyük sayılacak bir kampüse sahibiz. İçerisinde yemekhaneler ( yemek 12₺) , kafeteryalar, kütüphane vb sosyal alanlar var. Bunların dışında üniversitenin hemen üst tarafında bulunan kız yurtlarının karşısında restoranlar, kafeler, oyun salonları, çamlık parkı gibi sosyalleşmek için alanlar bulunmakta. Çamlık parkının üst tarafında bulunan PAÜ Teknokent sayesinde staj imkanına da kolayca ulaşabilirsiniz.

Fakülteninde yer aldığı ana kampüs Kınıklıda. Merkeze çok uzak olmayıp ulaşım için üniversitenin içinden hareket eden belediye otobüsleri var. Kız yurtları kampüsün hemen üst tarafında. Erkek yurtları nispeten daha uzakta. Erkek yurtlarının önünden belediye otobüsleri ile üniversiteye kadar gelmek mümkün. Üniversite’nin çevresinde rahatlıkla apart ve Özel Yurtlar bulunabilir. Apartların kiraları 1+1 için 2500-5000₺ (Temmuz 2023) aralığında değişmekte.

Bölümün temel konusu, işletme ihtiyaçlarına en uygun bilişim sistemlerinin oluşturulması ve bunlar arasında entegrasyon sağlayarak, kurumun etkin bir bilgi-işlem altyapısına sahip olmasıdır. Ayrıca, sürekli olarak bu altyapının geliştirilmesi ve işletme hedeflerine en fazla katkıyı sağlaması için çalışılmaktadır.

Bu kapsamda,

  • algoritma & veri yapıları,
  • veri tabanları,
  • yazılım geliştirme,
  • nesneye yönelik programlama
  • ileri ofis uygulamaları
  • stratejik planlama ve yönetim
  • bilişim sistemlerinde güvenlik

vb. dersler verilmektedir.

Aşağıdaki tanıtım filminden de bilgi sahibi olabilirsiniz.


1.1 Ulaşım

Şehirde ulaşım genel olarak belediye otobüsleri ve dolmuşlar ile sağlanmakta. Gitmek istediğiniz herhangi bir yere üniversitenin içerisinden hareket eden otobüsler ile rahatça ulaşabilirsiniz.

1.2 Sosyal Hayat

Denizli’de bir çok gezilecek yer bulunmakta. Bunlara Pamukkale Travertenleri, Teleferik ve Bağbaşı Yaylası, Hierapolis Antik Kenti, Kaklık Mağarası, Acıpayam Kanyonu, Işıklı Göl gibi yerler sayılabilir. Bunların dışında kampüs çevresinde bulunan kafeler ve şehrin çeşitli noktalarında alışveriş merkezleri var.

Okulda aktif olarak çalışan yaklaşık 150 adet topluluk var. Bunların arasında ilginizi çeken topluluklara üye olup etkinliklerine katılarak hem eğlenip hem de kendinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca benimde yönetim kurulunda bulunduğum bölümümüzün Yönetim Bilişim Topluluğu bulunmakta. Konferanslar, zirveler, kahvaltılar, coffe talk etkinlikleri gibi bir sürü etkinlik düzenlenmekte. https://www.instagram.com/ybtpau/ adresinden inceleyebilirsiniz.


2. Eğitim Öğretim

Genel olarak ilk iki senede temel ağırlıklı dersler veriliyor. Yarı yarıya işletme ve bilişim dersleri alarak başlıyoruz. 3. ve 4. Sınıfta ise zorunlu derslerin yanında seçmeli dersler ile beraber istediğiniz alanda dersler alabiliyorsunuz. Bu da kendinizi geliştirmek istediğiniz alanda size yardımcı oluyor. Bölüm hızla yükseliyor. Her sene yaklaşık 150 öğrenci aramıza katılıyor. Aşağıya hem birinci öğretim hem de ikinci öğretim için son 4 yıllık sıralama ve puanları bırakacağım. İnceleyebilirsiniz.

YılSıralamaTaban Puan
2022128.534366,85605
2021147.494301,35637
2020176.000333,39274
2019229.380301,52754
Normal öğretim yıllara göre yerleşme puanları
YılSıralamaTaban Puan
2022156.021356,77602
2021198.276285,88870
2020239.000313,55882
2019330.977279,15707
İkinci öğretim yıllara göre yerleşme puanları
 

2.1 Lisans

Yönetimi Bilişim Sistemleri lisans programı Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde İşletme, İngilizce İşletme, Uluslararası Ticaret ve Finans, Ekonometri, İktisat, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümlerinin lisans programları bulunmaktadır. Yönetimi Bilişim Sistemleri Lisans Programı’nın bu bölümlerle yan dal programları aracılığı ile pozitif etkileşimi bulunmaktadır. Bu bölümlerle yan dal ve çift dal programları yürütülmektedir. Bir diğer işbirliği ise Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü ile yürütülmektedir. Bu bölümle hem akademik hem de uygulama (teknokent, proje, staj vs) alanında ortak faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bir taraftan program kapsamındaki seçmeli derslerin farklı bölümlerden öğrencilerin ders almaları; diğer taraftan da Yönetimi Bilişim Sistemleri Lisans Programı öğrencilerinin de fakülte içerisindeki diğer bölümlerden seçmeli ders almaları fırsatları bulunmaktadır.

Ayrıca 4. Dönem ve 6. Dönem sonunda 30’ar iş günü olmak üzere 60 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır. Teknokentteki firmalarda stajınızı yapabilme imkanınız bulunuyor.

2.1.1 Dersler

Dersler ilk senelerde temel seviyelerden başlamakta. Sonrasında seçmeli derslere de bağlı olarak değişmektedir. Geniş bir seçmeli ders olanağı var. Diğer bölümlerden de seçmeli ders seçme şansına sahibiz. Aşağıdaki listeden genel olarak dersler ve müfredatlarına ulaşabilirsiniz. Dersler her sene değişebilmekte. Bunu da aklınızda bulundurmanızda fayda var

https://www.pau.edu.tr/ybs/tr/sayfa/lisans-dersleri-9

2.1.2 Laboratuvarlar

İİBF içerisinde bulunan bölüm katında 2 adet bilgisayar katı bulunmakta. Bilgisayarlar iyi seviyede olmasa da dersler için yeterli işlevi görüyor. Ders dışında da bilgisayar laboratuvarlarından yararlanabilirsiniz.

2.1.3 Sınavlar

Sınavlar dersin hocasına ve içeriğine göre değişiklik gösterebilmekte. Bazı sınavlar laboratuvarlarda olurken bazı sınavlar normal sınıflarda olabiliyor. Zorlukları da yine aynı şekilde dersin içeriğine ve hocasına göre değişiyor. Derse devamlılığı sağlarsanız kolay kolay derslerden kalacağınızı düşünmüyoru (Bazı derslerde sadece devamlılık yetmiyor :)).

2.1.4 Hocalar

Bölümün akademik kadrosu az gibi gözükse de diğer fakültelerden hocalar da derslere girebiliyor. Akademik kadroya ve çalışma alanlarına aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

https://www.pau.edu.tr/ybs/tr/sayfa/akademik-kadro-59

2.2 Yüksek Lisans

Yüksek lisans yapma şansına sahipsiniz. Yüksek lisans yapmak için ALES’den en az 70 puan, YDS veya eşdeğeri dil sınavlarında en az 40 puan almış olmanız gerekmektedir. Sadece puanlar yeterli olmuyor. Mülakatlardan da geçtikten sonra yüksek lisans yapabiliyorsunuz.

2.3 Doktora

Bilgim bulunmamakta.

Umarım hepinize faydalı olur. Merak ettiğiniz tüm soruları İnstagram üzerinden sorabilirsiniz. Hepinize başarılar. Yeni dönemde aramızda sizleri de aramızda görmek dileğiyle.. 

0 Yorumlar